Ainutlaatuisen voiman lähteillä
Rovaniemi on kaupunki, jossa keskusta-asujankin on mahdollista nauttia luonnosta helposti. Todennäköisesti katselet luontoa päivittäin, kaupungissakin se on lähellä ja saavutettavissa, mutta milloin viimeksi teit tutkimusretken Ounasvaaralle, Kemijoen rantaan tai Arktikumin puistoon? Lähialueiden luontokohteita ja kaupungin miljöötä voi tarkastella uusin silmin tavallisenakin arkipäivänä. Jos maassa mätänevät lehdet eivät hivele aistejasi, käännä katseesi taivaalle, pilvien liikkeeseen, tai etsi katseellasi horisontti kadun toisesta päästä ja pidemmältäkin. Oletko katsonut millaisia puita sinulle tutulla reitillä on, mitä lintuja latvustoissa parveilee, miten valo siivilöityy pilvien lomasta, ja miltä näyttää, kun ensimmäiset pakkaset tavoittavat vedenpinnan.
Lähde
Luonnolla on tutkitusti positiivisia vaikutuksia ihmisen psykofyysiseen hyvinvointiin. Ihmisen on terveellistä liikkua ja hiljentyä luonnossa, ja jo lyhyellä kävelyllä poluilla ja puiden katveessa on vaikutuksia terveyteemme. Luonnossa liikkuminen alentaa verenpainetta, edistää stressin poistumista kehosta, ja jo pelkkä käveleminen kohottaa fyysistä kuntoamme. Näitä kehollisia muutoksia ei välttämättä itse huomaakaan, eikä niiden tarvitse olla se syy, jonka takia lähdemme luontoon liikkumaan. Itse omaksun avoimen ja uteliaan asenteen, ikään kuin olisin lähdössä tutkimusretkelle. Visuaalisuus on minulle tärkeää, ja kiinnitän erityisesti huomiota väreihin, valoon ja heijastuksiin. Jollekin toiselle tärkeäksi voi muodostua uuden ympäristön luoma auditiivinen kokemus, tai fyysisyys, joko liikunnan tai rentoutumisen muodossa. Luonnossa liikkuminen ruokkii kaikkia aistejamme ihan huomaamatta. Kiinnostava havainto on myös se, että luonnon kautta suhde omaan itseen ja muihin koetaan myönteisemmäksi, jolloin sosiaalinen hyvinvointi lisääntyy. Luonnon läheisyys elinympäristössä voi lisätä kokonaisvaltaista onnellisuutta ja nostaa itsetuntoa.
Löydä
Kun päätät lähteä lähiluontoon, älä yritä etsiä täydellistä maisemaa, kuvitelmaa. Maisema on riittävän hyvä. Kuljeskele ja tarkkaile ympäristöä, tai vain sulje silmäsi rauhallisessa paikassa, kuuntele ja haistele, käytä aistejasi. Voit huomata, että luonto on täynnä poikkeamia. Me ihmiset näytämme erilaisilta ja poikkeamme toisistamme moninaisine vahvuuksinemme ja heikkouksinemme, mikä tekee meistä kiinnostavia yksilöitä. Niin luonnossakin esimerkiksi lehdet ja lumihiutaleet ovat ainutlaatuisia. Täydellisyyden hakeminen estää meitä näkemästä ainutlaatuisuutta, ”epätäydellisyys” onkin usein mitä kauneimpia ja kiinnostavimpia yksityiskohtia.
Kuten mainitsin, visuaalisuus on minulle tärkeää, ja otan usein kuvia maisemista ja yksityiskohdista. Valokuvissa värit ja valo eivät useinkaan toteudu ihan niin aitoina kuin silmä ne näkee. Joskus kuvista rajautuu pois jotain kokonaisuuden kannalta merkittävää, ja välillä horisontti asettuu itsepintaisesti vinoon. Vaikka olisi kuinka hyvä valokuvaaja, lopulta otettu kuva on vain imitaatio kokemuksesta. Siksi, vaikka puhelimen kameraan onkin niin helppo kuvia muistoina tallettaa, pyrin irrottamaan katseeni näytön rajaamasta ja rajoittamasta visiosta, ja tallentamaan kokemuksen omaan sisäiseen muistiini. Olen kuitenkin ajatellut, että ehkä ikuistamisen vaikeus omalta osaltaan vain korostaa kokemusten ainutkertaisuutta. Nämä kokemukset syntyvät ajassa ja paikassa, ja samat maisemat voivat näyttäytyä meille joka kerta erilaisina ja ainutlaatuisina, mikä taas tekee täydellisyyden hakemisesta ja ikuistamisesta tarpeetonta. Sama pätee meihin ihmisinä ja yksilöinä. Emme voi koskaan saavuttaa tilaa, jossa olisimme täydellisiä tai valmiita, sillä absoluuttista täydellisyyttä ei olekaan. Reagoimme väistämättä olosuhteiden muutoksiin. Jos löydämme rauhaa huomata oman ainutlaatuisuutemme, ehkä useamman kokemuksen ja kuvakulman, josta tarkastella itseämme suhteessa ympäristöömme, voimme lopulta hyväksyä keskeneräisyyden, ja huomata sen myös muissa.
Koe
Ajatusten voima on valtava. Ajatukset voivat viedä mukanaan, ja niistä voi olla hankalaa päästää irti ja rauhoittua aistimusten pariin. Omat tunteet ja tarpeet jäävät usein stressin, rutiinin, ahdistuksen ja mielessä poukkoilevien ajatusten jalkoihin. Näin saatamme menettää hetkiä, joista koostuu elämän kauneus - pieniä läsnäolon kokemuksia. Itsensä kuunteleminen on helpompaa heti, kun saamme itsemme rauhoittumaan. Myös negatiiviset ajatukset kuuluvat elämään, mutta voimme suhtautua näihin ajatuksiimme hyväksyvämmin. Se, millaisiin ajatuksiin keskityt, ruokkii kyseistä ajattelumallia. Kun pyrit keskittämään ajatuksesi tietoisesti asioihin, jotka rauhoittavat sinua tai tekevät sinut iloiseksi, on positiivisten tunteiden tavoittaminen helpompaa. Jos mielen myllerryksestä, itsestäsi ja elämäntilanteestasi on hankalaa löytää onnellisuuden tai kiitollisuuden aiheita, voit etsiä niitä ympäriltäsi ja luonnosta. Kokeile pysähtyä, tutkia luonnon ilmiöitä, kuunnella ympäristön ääniä. Kuulostele, mitä tunteita ja tuntemuksia sinussa herää. Anna itsellesi aikaa löytää oma tapasi olla luonnossa. Luonnosta voi löytyä samaistumisen kohteita omaan luonteeseen, tunnetilaan, tai mielen maisemaan. Vuodenajasta riippumatta luonnosta löytyy usein niin vilkasta kuin verkkaistakin eloa, kuten villinä virtaava koski, lempeästi liplattavat laineet, tuulen humina ja keinuvat oksat, tai hiljalleen leijaileva lumi.
- Ella, harjoittelija