Hyvää kesää kaikille kehoille

Olen kiljahdellut ilosta lukiessani kehorauhan julistuksia kesäpukeutumiseen liittyen <3 Mutta nyt Pride-aattona rintoja ja kehoja riepotellaan vielä tavanomaista arkea rajummin. Millaisessa maailmassa eläisimmekään, jos kehorauha olisi oikeasti totta, eikä kenenkään meistä tarvitsisi tuntea häpeää, ahdistusta tai vihaa omia tai toisten kehoja kohtaan?

Yhden onnellisimmista hetkistäni äitinä olen kokenut, kun kuopukseni katsoi murrosiän kehomuutoksissa itseään kokovartalopeilistä. Huokasi syvään ääni hieman vapisten. Ryntäsin paikalle täydessä kriisivalmiudessa mielessäni vain yksi ajatus: Voi p*****, nytkö se alkaa, vaikka oon sitä niin huolella varjellu… Huokaus ei ollutkaan murhetta ja ahdistusta, vaan toisenlaista liikutusta. Voi äiti, kun mie oon niin kaunis! hän totesi. Nyt hän on jo aikuinen, mutta toivottavasti edelleen samaa mieltä. Kantaa varhain kasvaneet kuppinsa ryhti suorana. Mikään ei paina tai purista, paidan alla on täydellinen tuki. Ei hän erikoisliikkeessä asioidessaan maksanut pelkistä liiveistä, vaan myös rauhallisesta ja turvallisesta ympäristöstä ja ammattimaisesta, sensitiivisestä ja nuoren omaa kokemusta arvostavasta asiakaspalvelusta.

 

Viime viikolla menimme hurjan elämänmuutoksen läpi käyneen nuoren kanssa tutustumaan erikoisliikkeeseen. Nuorta itketti ja nauratti yhtä aikaa, kun ensimmäistä kertaa elämässä yllä oli jotakin kaunista, itselle sopivaa ja mieluisaa. Eikä mihinkään satu, ja miten vaatekin näyttää ihan erilaiselta. Niin itketti ja nauratti meitä muitakin, jotka nuoren kutsusta saivat todistaa hänen itseensä kohdistamaa rakastavaa, ihailevaa ja ylpeää katsetta. Kattokaa mulla on rinnat, minun rinnat!

 

Meidän kaikkien kullanmurujen kanssa olisi niin tärkeää kerätä oivalluksia siitä, kuinka meillä jokaisella on omanlaisemme keho ja se on ainutlaatuinen ja arvokas sellaisenaan. Pienen ihmisen kehona, murrosiän myllerrysten keskellä, vammoihin ja vanhuuteen saakka kokemuksia kartuttavana kehona. Kuinka keho, ja erityisesti rinnat muuttuvat koko ajan. Kuinka meillä jokaisella on oikeus tuntea olevamme kotona ja turvassa kehossamme, eikä kenelläkään ole lupaa arvostella toisen kehoa saati koskea ilman lupaa.

 

Voi kunpa parhaimmillaan niin voimauttava ja vapauttava toisten silmissä näkyminen olisi meille kaikille mahdollista! Eikä kenenkään tarvitsisi kulkea sopimattomissa yläosissa, niin kuin suurin osa Suomessa liivejä käyttävistä ihmisistä tekee. Rintojen terveydestä huolehtimisen ja sopivan yläosan valinnan avuksi meillä on jo useamman kerran järjestetty tissi-iltoja. Kehorauhaa rakennamme syksyn Rauhassa -ryhmässä, jota minulla on kunnia luotsata yhdessä työparini Tuulin kanssa. Vietämme kehoteemapäivää torstaina 26.8. syksyn aloittavalla pop up-Talollamme Kauppakeskus Revontulessa. Ja jos joku kuitenkin esimerkiksi koski ilman lupaa, seksuaaliväkivaltatyöntekijämme Elina palaa lomalta 26.7.

 

Kuulumisiin,

rintojen moninaisuutta juhlistaen,

kaikenlaisten kehojen kesää, rauhaa ja rakkautta toivottaen

 

Tiina

 

äiti, ystävä, kasvattaja, opiskelija, Tyttöjen Talon johtaja

 

P.S.Vuotta 2016 pidettiin kansainvälisessä feministisessä keskustelussa kehovallankumouksen vuotena. Yksi koskettavimmista ja vaikuttavimmista teoista itselleni oli australialaisen Taryn Bummfittin joukkorahoitettu dokumentti Embrace. Voit tutustua projektiin tästä https://www.youtube.com/watch?v=ISHzzBGyt4g