Unelmia ja kiitoksia

Katen ajatuksia ja kiitokset kuluneesta kahden vuoden sijaisuudestaan Tyttöjen Talolla <3

Katson haikein mielin taaksepäin kulunutta vähän yli kahta vuotta. Huomenna on viimeinen työpäiväni kahden vuoden johtajan sijaisuudesta täällä Rovaniemen Tyttöjen Talolla. Suurin sana sydämellä on kiitollisuus. Ensinäkin, että minut otettiin töihin tähän unelmieni työpaikkaan ja pääsin tekemään työtä, jolla on paljon merkitystä. Kiitos siis Rovalan Nuoret ry ja Mira sekä hallitus tästä upeasta mahdollisuudesta.

Pakkaan mukaani Torstaide-ryhmissä tekemäni taideteokset sekä kasseittain ihania muistoja. Kannan sydämelläni kaikkia kohtaamiani nuoria, vapaaehtoisia, yhteistyökumppaneita ja kaikki työkaverit, joiden kanssa olen päässyt tekemään töitä näiden muutaman vuoden aikana. Kiitos Mira, Riikka, Elina, Saara, Milla-Marianna, Maria ja Peppi.

Näiden vuosien aikana olen saanut olla mukana monenlaisissa tempauksissa ja tapahtumissa. Viime vuonna 2022 järjestimme tiimin kanssa valtakunnalliset Tyttöjen Talo verkostopäivät ja saimme vieraaksemme koko Suomen Tyttöjen Talojen väkeä ja vietimme ihanat ja ikimuistoiset päivät Sky-hotellilla. Viime vuosi oli myös Lyyra-hankkeen vuosi, jonka aikana saimme kehittää avunsaantimahdollisuuksia seksuaalista väkivaltaa kokeneille myös haja-asutusalueilla sekä tietoa ammattilaisille. Hankkeesta elämään Talon arkeen on jäänyt Tietoa, Tukea ja Toivoa etäryhmät yhteistyössä toisten Talojen kanssa. 2022 vuonna sain olla mukana Nuoret Äidit ryhmässä, joka oli ja Ihana Arki- ryhmässä, joka toteutettiin yhteistyössä Redun kanssa.

Tänä vuonna 2023 suurin ponnistus oli kevätkaudelle juhlitut 10- vuotisjuhlat, seminaari yhteistyössä Lapin ammattikorkeakoulun kanassa, kotoisat kakkukahvit talolla nuorille sekä ammattilaisille ja huipentumana puistojuhlat yhdessä Kirjaston kanssa. Toukokuussa teimme Vapaaehtoisten kanssa retken Helsinkiin, jonka aikana saimme tutustua Helsingin ja Espoon Tyttöjen taloihin sekä Vantaan Poikien Taloon. Retkestä mieleen on erityisesti jäänyt mahanpohjaa kutkutteleva nauru, herkut, seikkailut ja tietysti meidän huiput ihmiset.

Kuitenkin näiden isojen tempausten vierellä on kulkenut koko ajan meidän vakiintunut toiminta, sekä uudet kokeilut ja kesien aukioloajat. Kahtena kesänä olen saanut olla vetämässä Kehoni-tiivisryhmää yhteistyössä Syömishäiriöliiton kanssa. Molemmat ryhmät olivat erityisen merkityksellisiä itselle: nuorten viisaat pohdinnat ja avoimuus sekä löydöt ja oman kehon kanssa eteenpäin meneminen. Torstaideillat, taiteet ja pohdinnat sekä keskustelut nuorten kanssa ovat arvokkaita muistoja, joita haluan vaalia myöhemminkin. Viimeisimmäksi tänä syksynä sain olla mukana vetämässä Tähti-ryhmää Neuropsykiatristen haasteiden kanssa painiville nuorille yhteistyössä Elo Ry:n Nepparin hankkeen kanssa. Mieleenpainuvat keskustelut, pohdinnat, kuvakortit, tehtävät ja nuoret sekä ihanat yhteistyökumppanit. Kiitos <3 teille on paikka sydämessäni aina.

Talolla ollessani oppinut lisää Turvallisemman Tilan periaatteista sekä sukupuolisensitiivisestä että kulttuurisensitiivisestä työotteeesta. Näistä on tullut myös elettyä elämää talon ulkopuolella eikä pelkästään Tyttöjen Talon sisällä. Tasa-arvo on ollut ydin arvoni jo kauan aikaa, mutta se on saanut täällä uusia näkökulmia. Jokaisella on oikeus olla sellainen kuin on ja on arvokas omana itsenään. Talolla jokainen tulija on saanut turvallisesti tulla kohdatuksi itsenään sekä pohtia omaa sukupuolisuuttaan, vahvuuksiaan ja tehdä löytöjä tällä elämän matkalla. Jokaisella on oikeus määritellä itsensä ja sukupuolensa tai olla määrittelemättä. Meidän ei tarvitse määritellä toisia ihmisiä. Voimme vain kohdata heidät lempeästi omina itsenään. Näin on myös jatkossakin, kuten oli ennenkin.

Kiitos tästä oppimisen matkasta, jonka olen teidän kanssa saanut kulkea. Talo jatkaa kulkuaan eteenpäin jälleen Tiina Lappalainen ohjaksissaan. Minä jatkan kohti uusia unelmia <3

Kate Neiot