Syysterveiset Talolta

Iloa ja voimaa syksyyn Tyttöjen Talolta!

Kesä oli ihana ja toiminnan täyteinen. Ensimmäistä kertaa taloa pidettiin auki koko kesä. Kesällä saimme emännöidä myös valtakunnallisia Tyttöjen Talo-päiviä Sky-hotellilla ja saimme vieraaksemme 40 Tyttöjen Talojen ammattilaista. Iloisia kohtaamisia ja yhdessä hengittelyä ja uuden oppimista kahden päivän ajan. Päivien alussa pidimme myös Lyyra-hankkeen aloitusseminaarin, johon osallistui Tyttöjen Talojen väen lisäksi paikallisia eri alojen ammattilaisia. Seminaarissa saimme kuulla Rovaniemen kaupungin palvelualuepäällikkö Merja Tervon puheen, valtakunnallisten seksuaaliväkivaltatyöntekijöiden katsauksen Tyttöjen Taloilla tehtävään työhön sekä näimme koskettavan elokuvan Puhalla minut henkiin. Elokuvan ohjaaja Sunna Nousuniemi oli kertomassa October oy:n tuottaman elokuvan synnystä ja ohjaajan omakohtaisen tarinan, sillä Sunna oli elokuvassa myös päähenkilönä.

 

Kesällä meillä oli myös monia seikkailuja MONIseikkailuryhmän kanssa, joka toteutettiin yhteistyössä Moninetin kanssa. Ryhmä oli tarkoitettu monikulttuurisentaustan omaaville sekä monikulttuurisuudesta kiinnostuneille. Kesällä myös tuunattiin vaatteita, vietettiin lettukestejä, puhuttiin seksuaalisuudesta k-18-illoista ja keskusteltiin kehonkuvista suljetussa Kehoni-ryhmässä. Elokuun alussa talolta järjestettiin päiväretki Oulu Prideen, joka oli mahdollista viime syksyn hyväntekeväisyyshuutokaupan ansiosta. Oulu Pride retkelle lähti huikea 11 nuoren porukka, ohjaajat sekä isosisko ja työkokeilija. Retkellä päästiin tutustumaan myös Oulun Tyttöjen taloon, joka otti meidän porukan lämpimästi vastaan.

 

Neiot Tyttöjen Talolla syksy on jälleen käynnistynyt vauhdikkaasti. Elokuun lopulla järjestimme Pakoilaistaustaisten mielenterveyden tukeminen- koulutuksen, yhteistyössä Lapin Amkin kanssa. Kouluttajiksi saimme vieraita Helsingistä asti Mieli ry:stä. Isosiskokoulutus on käynnistynyt myös ja olemme saamassa joukkoomme loistavia uusia vapaaehtoisia <3

 

Tällä viikolla Milla-Marianna ja Riikka starttasivat maanantaina aikaisin aamulla auton keulan kohti pohjoista. Kohteena Kittilä ja Ivalo, joissa tavoitteena oli kohdata toisen asteen opiskelijoita seksuaalinen hyvinvointi- teematunnin merkeissä. Tämä jalkautuminen oli osa tänä syksynä toteutettavaa Lyyra-hankeen koulutuskiertuetta. Koulutuskiertueella tullaan kohtaamaan nuorien lisäksi heidän parissaan työskenteleviä ammattilaisia.

 

Toisen asteen opiskelijoille suunnattu seksuaalisen hyvinvoinnin-teematunti käsitteli turvallisen tilan luomista, omia rajoja ja niistä kiinni pitämistä, itsemyötätuntoa, suostumusta ja vuorovaikutusta sekä seksuaalista häirintää ja -väkivaltaa ja sitä, miten ja mistä tilanteeseen saa apua. Teematunnin alussa nuoret arvioivat kyselyn kautta omaa tietämystään ja tuntemustaan seksuaalisen hyvinvoinnin käsitteistä. Useimmat nuoret kaipasivat lisää tietoa ja vahvistusta itsemyötätunnosta ja seksuaalioikeuksistaan. Heidän kokemuksensa mukaan seksuaalisen hyvinvoinnin teematunti vastasi näihin kysymyksiin ja lisäsi tietoa. Nuoret kokevat aiheesta puhumisen erittäin tärkeänä ja he ottivatkin Neiot lämpimästi vastaan. Oli upeaa huomata, miten positiivisen uteliaita ja avoimia nuoret ovat. Tähän mennessä koulutuskiertueella on kohdattu yli sata nuorta. Kiitos oppilaitoksille ja yhteystyökumppaneille sekä erityisesti niille nuorille, joita saimme matkallamme kohdata!

 

Lyyran osalta syksy jatkuu ensi viikon ammattilaisten koulutusten merkeissä. Syyskuussa käydään vielä Kemissä ammattilaisten koulutuksessa sekä Kemijärvellä lukiolaisia tapaamassa.

 

Talon syyskalenteriin Lyyran lisäksi on suunniteltu muutamia uusia ryhmiä eri yhteistyökumppanien kanssa. Teetä ja toiveita on jo alkanut, mutta muu talotoiminta pyörähtää käyntiin 12.9. alkavalla viikolla. Ennen varsinaista aloitusta pidetään talolla kaiken kansan Avoimet Ovet maanantaina 5.9. klo 15-18. Avoimet ovet ovat osa Rovaniemi-viikon ohjelmaa ja tämä on harvoja päiviä, jolloin kuka tahansa sukupuolesta tai iästä riippumatta voi tulla tutustumaan talon toimintaan. Puolen tunnin välein on luvassa lyhyitä maistiaisia syksyn ryhmistä ja toiminnasta.

 

Lämpimästi tervetuloa tutustumaan toimintaamme ja osaksi ihanaa Tyttöjen talo yhteisöä!

 

Tiimin puolesta Kate